Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Eseménytár

Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

2000. szeptember 4.

Új villamosjáratot adnak át Zuglóban. A 63-as villamos a Mexikói út és az Örs vezér tere között közlekedik.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. szeptember 1.

A közlekedési tárca kitart a 2-es metró meghosszabbításának terve mellett, bár elismerik, hogy ez nem pótolja a 4-es metrót – írja a Magyar Hírlap.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. szeptember 1.

Ópusztaszer közelében felborul egy autóbusz. Hat halott.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 31.

A Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását adja a 4-es metró négy mélyállomása építésének megkezdéséhez, a felettük lévő utak, terek felújításához.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 30.

A közlekedési tárca közleményben ismerteti a 2-es metró meghosszabbításával járó terv előnyeit. A terv a 4-es metróra számított mintegy 237 milliárd helyett, előzetes becslésként 30-40 milliárdból megvalósítható.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 27.

Befejeződik a pesti és budai körút felújítása. Ennek során 7 év alatt 25 km villamosvágányt, 213 ezer m2 útburkolatot és 112 ezer m2 járdát újítanak fel, valamint megemelik a 9 ezer tonnás Petőfi hidat.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 18.

Átadják a forgalomnak a Törökbálint és Budaörs közötti elkerülő és tehermentesítő utat. A beruházás 600 millió Ft-ba kerül.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 17.

Elkészül a Baross téri felüljáró útpályájának felújítása.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 16.

Átadják a forgalomnak Csongrád városát elkerülő utat és forgalmi csomópontot.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 16.

A Budapesti Közlekedési Vállalat átadja a felújított Batthyány téri helyiérdekű vasúti aluljárót.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 
Keresés a teljes tartalomban
Célzott keresés
Időrend
Személynév
Földrajzi név
Téma