Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Eseménytár

Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

2000. augusztus 8.

Átadják a forgalomnak a 8. számú főút Öskü és Várpalota közötti kibővített szakaszát és az ösküi közúti felüljárót.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 5.

Megindul a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalalövő között. A megerősített pályán a vonatok 60 km-es sebességgel közlekedhetnek.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. augusztus 3.

Öskün átadják a forgalomnak a vasút-villamosítás miatt szükségessé vált vasúti pályakorrekciót, valamint egy új vasúti felüljárót. A 3,2 km hosszú nyomvonal-korrekcióval a vonatok a pályán 120 km-es sebességgel is haladhatnak.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 30.

A felújított Margit körúton újra járnak a 4-es és a 6-os villamosok.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 28.

Elkezdődik az M3-as továbbépítése Mezőkövesd határában.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 25.

Elkészül az Örs vezér téri buszvégállomás felújítása.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 23.

Elindul az első Ro-La kombinált szerelvény Lengyelországba. A MÁV ezzel kiterjeszti a Ro-La kombinált fuvarozást észak–déli irányba is. A MÁV naponta háromszor Wels felé, hetente hatszor a szlovén Sezana felé közlekedtet Ro-La szerelvényeket.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 22.

A MÁV Rt. bejelenti, hogy 25 olasz villanymozdonyt és száz eltolható oldalfalú tehervagont vásárol.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 18.

A főváros új környezetvédelmi programja szerint a belvárosból ki kellene tiltani a gépkocsikat.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 

2000. július 15.

Elkészül Szerencs vasútállomás felújítása.

Címkék: 1989 után Gazdaság
 
Keresés a teljes tartalomban
Célzott keresés
Időrend
Személynév
Földrajzi név
Téma